Szybki kontakt: +48 607 362 323 kontakt@importujznami.pl

wróć

Wesołych Świąt!

Tradycyjnie w Polsce podczas Wigilii Świąt Bożego Narodzenia na stole pojawia się 12 potraw symbolizujących 12 apostołów. Obyczaj nakazuje spróbowania każdej z nich w celu posiadania szczęścia i pomyślności w Nowym Roku. Każda  gospodyni ma jednak swoją tradycję i własne rarytasy, często uzależnione od rejonu Polski. Jeśli poszukujecie inspiracji, aby zaskoczyć w tym roku swoich bliskich, zapraszamy do lektury!

 

1. Kutia - słodka potrawa oparta na bazie pszenicy, ziaren maku, miodu, bakalii i rodzynek. Jest to tradycyjna potrawa kuchni wschodniej. W Polsce przyrządzana jest obecnie na Białostoczyźnie, Lubelszczyźnie oraz w okolicach województwa podkarpackiego.

PRZEPIS: https://www.przepisy.pl/przepis/kutia

 

2. Kulebiak - potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Jest to półkruche ciasto drożdżowe w kształcie pieroga nadziewane obecnie farszem mięsnym, warzywnym lub rybnym. Tradycyjnie starorosyjski kulebiak wypełniany był kaszą gryczaną, kapustą, jajkami na twardo oraz gotowaną rybą. W Polsce najczęściej nadziewany jest kapustą.

PRZEPIS: https://www.przepisy.pl/przepis/kulebiak-z-kapusta

 

3. Moczka - śląska potrawa przygotowana ze specjalnego rodzaju piernika, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, moreli, fig i daktylów, gruszek, orzechów laskowych oraz dużej ilości ciemnego piwa. Tradycyjnie zamiast piwa używano niegdyś rosołu gotowanego na łbach karpi.

PRZEPIS: http://beszamel.se.pl/dania-wigilijne/moczka-czyli-slaska-zupa-piernikowa-z-bakaliami-przepis,8274/

 

4. Zupa migdałowa - popularna na Kresach Wschodnich słodka zupa na bazie migdałów, rodzynek i mleka. Podaje się ją na deser (nie zamiast barszczu). Była niegdyś symbolem dobrobytu, gdyż pojawiała się na stołach wyłącznie rodzin zamożnych.

PRZEPIS: https://akademiasmaku.pl/przepis/wigilijna-zupa-migdalowa,2277

 

5. Makówki - słodka potrawa popularna na Śląsku i zachodniej Małopolsce. Ich podstawowymi składnikami są: mak, bułki, mleko, wiórki kokosowe, skórka pomarańczy, figi, rodzynki, miód, mandarynki, rum i bakalie. Namoczone pieczywo układane jest na przemian z masą makową.

PRZEPIS: https://kuchnialidla.pl/makowki-slaskie


       

        źródła: www.wikipedia.pl; www.gazetawroclawska.pl; www.akademiasmaku.pl

Masz pytania albo potrzebujesz informacji? Zostaw swoje dane - oddzwonimy!